HomeTransitieOok nieuwe waterstofcorridor tussen Amsterdam en Spanje
Amsterdam Bilbao waterstof corridor

Ook nieuwe waterstofcorridor tussen Amsterdam en Spanje

De haven van Amsterdam gaat een nieuwe waterstofcorridor met Bilbao ontwikkelen. Daarvoor tekenden de twee havenbedrijven, het Baskische Energie Agentschap (EVE), Petronor, SkyNRG, Evos Amsterdam en Zenith Energy Terminals een Memorandum of Understanding.

De nieuwe samenwerking heeft tot doel om een groene waterstof toeleveringsketen te ontwikkelen tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam. Het waterstof wordt geproduceerd in het Baskenland en vervolgens naar Nederland en het achterland via de Amsterdamse haven geëxporteerd.

Deze aankondiging komt tegelijk met de intentieovereenkomst die ACE Terminal en Iberdrola gisteren ondertekenden. Hiermee wordt de samenwerking op het gebied van waterstof tussen Nederland en Spanje verder versterkt.

Basque Hydrogen Corridor

De haven van Bilbao is onderdeel van de Basque Hydrogen Corridor en heeft de ambitie om een hub te worden voor de export van groene waterstof en afgeleide producten. Petronor en Repsol werken hier, samen met EVE en andere bedrijven, onder andere aan de ontwikkeling van elektrolysers voor de productie van hernieuwbare waterstof. Ook komt hier een demo-installatie voor de productie van op waterstof gebaseerde e-brandstoffen.

Projecten

De regio Noord-Holland kreeg onlangs de status ‘Hydrogen Valley’. In de haven van Amsterdam zijn verschillende projecten in ontwikkeling op het gebied van de energietransitie. Zenith Energy Terminals ontwikkelt een toeleveringsketen voor vloeibare waterstof en Evos Amsterdam richt zich op de import van LOHC. Daarnaast werkt SkyNRG aan een netwerk van productiefaciliteiten van Sustainable Aviation Fuels, waaronder in de haven van Amsterdam.

Bij de ondertekening van het MoU waren Koning Willem-Alexander, minister Rob Jetten en de Spaanse minister Teresa Ribera als officiële getuigen aanwezig.

Foto: Nederlandse Ambassade

Versterking waterstofcorridor Nederland-Spanje door nieuwe overeenkomst met Iberdrola

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl