HomeInfrastructuurRotterdamse luchthaven wil proeven doen met waterstof-vliegtuigen
waterstofproeven bij RTHA

Rotterdamse luchthaven wil proeven doen met waterstof-vliegtuigen

Rotterdam The Hague Airport wil de komende jaren proeven doen met vliegtuigen op waterstof. De luchthaven heeft daarom plannen om een waterstofopslagfaciliteit te ontwikkelen.

Om de waterstof-aangedreven vliegtuigen in de toekomst te kunnen faciliteren zal de luchthaven de infrastructuur en operatie moeten aanpassen. RTHA start dit jaar met de ontwikkeling van een opslagfaciliteit en bijbehorende tank voor 125L vloeibare waterstof. Vervolgens zal de HYDRA-II drone van het NLR als proef vliegen op waterstof. Het doel hiervan is om te ervaren welke operationele aspecten er komen kijken bij waterstof-aangedreven vliegtuigen en bij het opslaan van waterstof op het luchthaventerrein. In een latere fase kan de opslagfaciliteit gebruikt worden door andere partijen die vliegtuigen ombouwen naar waterstof-aangedreven vliegtuigen, zoals het NLR, AeroDelft en de TU Delft. De eerste proef maakt onderdeel uit van het Europese Green Deal programma TULIPS.

RTHA heeft bij de gemeente Rotterdam een wijziging van de omgevingsvergunning milieu aangevraagd om de opslagfaciliteit te kunnen ontwikkelen en de bijbehorende proeven te kunnen starten. De luchthaven hoopt per begin 2024 te kunnen starten met de ontwikkelingen op het gebied van waterstof.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl