HomeTransitieWind- en zonne-energieRWE en TenneT akkoord over netaansluiting offshore windpark OranjeWind
Offshore wind RWE

RWE en TenneT akkoord over netaansluiting offshore windpark OranjeWind

TenneT en RWE hebben een overeenkomst gesloten voor de netaansluiting van het offshore windpark OranjeWind. In de overeenkomst is beschreven hoe de geproduceerde elektriciteit vanuit het windpark wordt aangeleverd en wat de planning is om de aansluiting te realiseren.

Het windpark OranjeWind zal 53 kilometer uit de Nederlandse kust gebouwd worden en wordt aangesloten op het hoogspanningsstation in Wijk aan Zee. Het is de bedoeling dat de aansluiting in 2026 bedrijfsklaar is. Het windpark krijgt een opgesteld vermogen van bijna 800 MW en zal vanaf 2027 stroom leveren.

Innovaties

RWE past in OranjeWind een aantal innovaties toe. Zo installeert het drijvende zonnepanelen, een onderzeese lithium-ion batterij en een LiDAR-systeem om de stroomproductie beter te voorspellen. Ook kijkt het bedrijf hoe de geproduceerde elektriciteit op land gebruikt kan worden. Zo denkt het aan nieuwe elektrolyse capaciteit en e-boilers, om stroomproductie en -afname te kunnen matchen. Daarnaast kijkt RWE naar mogelijkheden om elektrische voertuigen slim op te laden.

AC en DC verbindingen

TenneT realiseert in Nederland zeven standaard offshore wisselstroomverbindingen (AC) met een capaciteit van elk gemiddeld 700 MW. Vanaf 2029 gaat TenneT windparken die verder uit de kust liggen met elk 2 GW standaard gelijkstroomverbindingen (DC) aansluiten.

Totaal vermogen

RWE heeft in Europa een totaal vermogen van 3,3 GW offshore windenergie in bezit en ontwikkeling. Het grootste windpark is Sofia op de Dogger Bank, midden in de Noordzee met een vermogen van 1,4 GW. RWE startte onlangs met de bouw van dit windpark. Recentelijk nam het bedrijf windpark Kaskasi in gebruik. Dit heeft een vermogen van 342 MW en bevindt zich 35 kilometer vanaf het Duitse eiland Heligoland in de Noordzee.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl