HomeTransitieRWE investeert in batterijopslagproject Eemshaven
Batterijopslag RWE Eemshaven

RWE investeert in batterijopslagproject Eemshaven

RWE heeft een investeringsbeslissing genomen voor de bouw van een batterij met een capaciteit van 35 MW in Eemshaven. Het bedrijf plaatst 110 kasten met lithium-ion batterijen bij de biomassacentrale in Eemshaven. Met de plannen is een investering van ongeveer 24 miljoen euro gemoeid.

Het batterijproject maakt deel uit van het offshore windpark OranjeWind, waaraan RWE momenteel werkt. De onderneming won in 2022 de aanbesteding voor dit offshore project. In Oranjewind zet RWE in op een aantal innovaties om een optimale integratie te bereiken van de productie van windenergie, waterstofproductie en andere oplossingen zoals batterijopslag.

Het energie-opslagsysteem wordt virtueel verbonden met de energiecentrales van RWE. Op deze manier kan de batterij afhankelijk van de productie van de centrales flexibel en regelbaar vermogen leveren.

Grote projecten

RWE wil tegen 2030 meer dan drie GW aan batterijopslag hebben gebouwd. De onderneming heeft al een aantal grote projecten in bedrijf en in ontwikkeling. Begin dit jaar nam het bedrijf een megabatterij in het Duitse Lingen en Werne in gebruik. De totale capaciteit van dit systeem is 117 MW. RWE wil dit systeem virtueel aansluiten op de energiecentrales die ze heeft langs de rivier de Moezel. Veder bouwt het bedrijf aan een batterijopslagsysteem bij de Duitse centrales Neurath en Westfalen. In maart nam RWE JBM Solar over. Dit bedrijf heeft een aantal batterijopslagprojecten – met een totale capaciteit van 2,3 GW – in een vergevorderd ontwikkelstadium. Daarnaast werkt de onderneming aan de implementatie van innovatieve zonnebatterijcentrales in de Duitse dagbouwmijnen en won het een aanbesteding in Australië voor een batterijopslag van 50MW/400 Mwh.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl