HomeTransitieSeaVolt legt laatste hand aan testplatform offshore zonne-energie
Seavolt

SeaVolt legt laatste hand aan testplatform offshore zonne-energie

SeaVolt, een samenwerkingsverband tussen Tractebel, DEME en Jan De Nul, gaat binnenkort haar eerste drijvende testplatform voor zonne-energie offshore installeren. Het platform ligt momenteel in de haven van Oostende. Hier legt contractor Equans er de laatste hand aan.

Het platform is het eerste in de Belgische Noordzee dat zich richt op de ontwikkeling van offshore zonne-energie op grote schaal. Vanaf augustus gebruikt het consortium het voor tenminste een jaar voor diverse tests. Bestaande drijvende zonne-installaties zijn geïnstalleerd op rustig water, zoals meren. Het ontwerp van SeaVolt is specifiek ontwikkeld voor de ruigere omstandigheden op zee. Het modulaire design zorgt er daarbij voor dat deze technologie geschikt is als complementaire oplossing bij offshore windparken.

Vogelpoep

Voor het testen van het systeem verkreeg SeaVolt een bijdrage in het kader van het Blue Cluster en van de federale overheid. De tests worden uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Gent. De onderzoekers verzamelen gedurende een jaar data over de impact van golven, regen en zout sprays op verschillende PV-configuraties. Ook onderzoeken ze de impact van de variërende hellingshoek van de panelen, die wordt veroorzaakt door de golven en de wind, op de opbrengst. Zo wil het consortium te weten komen of er bescherming nodig is om de zonnepanelen te beschermen voor zeewater en vogelpoep.

De testinstallatie is gebouwd uit een nieuw lichtgewicht koolstofvezelmateriaal. De structuurintegriteit wordt gemonitord door geïntegreerde optische vezels en sensoren. Daarnaast kijken de onderzoekers naar de ecologische aspecten van de installatie en de gebruikte materialen. Aangroei van algen moet worden geminimaliseerd, terwijl ook de combinatie met mossel- of oesterkweek wordt onderzocht.

Grotere schaal

Equans is verantwoordelijk voor de bouw van de SeaVolt testinstallatie. Soltech, Tree Composites, Versteden en Multitech Floating laboratory dragen ook bij aan de bouw. Het platform dient echt als testlaboratorium en kan niet één op één worden opgeschaald, omdat er relatief weinig zonnepanelen ten opzichte van de drijvende constructie aanwezig zijn. De resultaten dienen evenwel om verdere ontwikkelingen te versnellen.

Het consortium wil het systeem in de toekomst op grotere schaal bij een offshore windpark demonstreren. Op deze manier kan het de integratie van offshore zon en wind onderzoeken. Offshore zonnecentrales hebben de potentie om 1 GW groene energie toe te voegen aan offshore windparken.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl