HomeArchiefSpectX wil windturbinebladen inspecteren met röntgen-drones

SpectX wil windturbinebladen inspecteren met röntgen-drones

Een nieuw en opwindend onderdeel van de European Industry & Energy Summit is de Dragons’ Den of Transition. Sommige baanbrekende innovaties hebben namelijk alleen een duwtje in de rug nodig om tot bloei te komen. Door innovators te koppelen aan Dragons met geld, contacten of andere steun, hopen we de energietransitie te versnellen. We stellen de innovators vast aan u voor. SpectX werkt aan een oplossing waarbij twee drones samenwerken om remote en automatische röntgeninspecties mogelijk te maken. Met uitbreiding van het budget zou het bedrijf binnen anderhalf jaar met een eerste concept kunnen komen van de SpectX-technologie. Maar een launching customer is ook zeer welkom.

Barre omstandigheden

Akhilesh Goveas schetst een beeld van de nabije toekomst waarbij twee drones nauw samenwerken om röntgenopnames te maken van windturbinebladen. ‘Bij een röntgeninspectie is zowel een stralingsbron als een ontvanger nodig die de straling opvangt en in beeld overzet. Normaal gesproken doet men dat met grote apparaten aan beide kanten van een te inspecteren object. In die gevallen moet men de omgeving vrijmaken om ervoor te zorgen dat er geen personen zijn die eventueel met de straling in aanraking zouden komen. Dat is bij een gewone fabriek al lastig, maar offshore eigenlijk niet te doen.

We bedachten dat het mogelijk moest zijn om deze inspecties door drones te laten uitvoeren. Er zijn namelijk ook röntgeninspectiecamera’s die redelijk compact zijn. Enige uitdaging was dat je een tweede drone nodig hebt om de straling die door het turbineblad gaat weer op te vangen. De hardware is zoals gezegd niet zozeer het probleem, maar het is wel een uitdaging om twee drones synchroon met elkaar te laten werken onder de barre weersomstandigheden offshore. Het grootste deel van ons werk is dan ook de ontwikkeling van software en kunstmatige intelligentie om twee drones autonoom met elkaar samen te laten werken.’

Hulpvraag

Als Goveas zijn budget kan uitbreiden, zou hij binnen anderhalf jaar met een eerste concept kunnen komen van de SpectX-technologie. Maar hij zoekt ook nog een launching customer die zijn windturbines beschikbaar stelt voor testen.

[vc_message message_box_color=”warning”]

European Industry & Energy Summit 2021

Op 7 en 8 december vindt de European Industry & Energy Summit 2021 plaats in Rotterdam Ahoy. De plenaire opening belooft wederom spektakel met key notes van Melanie Maas-Brunner (CTO BASF), Holger Kreetz (COO Uniper), Hans van den Berg (CEO Tata Steel Nederland) en professor Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht). De summit richt zich op een verscheidenheid aan onderwerpen zoals emissievrije waterstof, chemcycling, energie-efficiëntie, elektrificatie, carbon capture, usage and storage (CCUS), biobased industry en meer. Al deze technologieën kunnen een duurzame toekomst mogelijk maken. > Programma en aanmelden

[/vc_message]

Delen:
Author