HomeInnovatieTenneT werkt samen met N-SIDE om netcongestie tegen te gaan
Hoogspanning

TenneT werkt samen met N-SIDE om netcongestie tegen te gaan

TenneT gaat samenwerken met de innovatieve onderneming N-SIDE om netcongestie te voorspellen. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van Machine Learning, geavanceerde energiestroomsimulaties en probabilistische methoden. N-Side was de winnaar van het Open Innovatie Programma van de netbeheerder.

TenneT lanceerde het Open Innovatie Programma om innovatieve oplossingen te vinden voor het optimaal gebruik van de transportcapaciteit en de aansluitpunten op het net. In totaal ontving TenneT 57 inzendingen. De drie beste teams mochten hun oplossing presenteren tijdens het Revealing Event.

Netcongestie voorspellen

N-SIDE heeft een methodologie ontwikkeld waarmee potentiële netcongestie beter kan worden voorspeld, doordat beter rekening wordt gehouden met onzekerheden op knooppunten. Hierdoor kunnen planners beter onderbouwde beslissingen nemen. De oplossing is gegevensgestuurd, maakt gebruik van zowel machinaal leren als geavanceerde energiestroomsimulaties en probabilistische methoden, en kan zowel day-ahead als near-real-time werken.

Activa optimaler inzetten

Siemens Energy presenteerde Dynamic Asset Rating om de netcapaciteit uit te breiden. In het hoogspanningsnetwerk wordt alleen met statische limieten rekening gehouden. Hierdoor blijven veel onderdelen van het hoogspanningsnetwerk (bijvoorbeeld transformatoren, bovengrondse lijnen en koppellijnen, of busbars),  gedurende langere perioden onderbenut. Door gebruik te maken van slimme software, kan het gebruik van deze activa optimaler worden ingezet.

Energiebronnen monitoren

KrakenFlex stelde ‘Real time Distributed Energy Resource (DER’)-management en ‘distributienetwerk monitoring technologie’ voor. Hiermee is het mogelijk om het midden- en laagspanningsnet te monitoren en DER assets te controleren. Huishoudelijke en commerciële energiebronnen zoals zonne-panelen, EV-laadstations, warmtepompen enzovoorts kunnen via een SaaS-platform worden gemonitord en beheerd. Daarnaast geeft netwerkintelligentie inzicht in de real time situatie in het midden- en laagspanningsnet. De twee elementen kunnen gezamenlijk een oplossing bieden voor het transportcapaciteitsprobleem.

 

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl