HomeTransitieTerranova Hydrogen wil waterstofproductie in North Sea Port
waterstof TerraNova

Terranova Hydrogen wil waterstofproductie in North Sea Port

De joint venture van Jan De Nul Group, DEME Group en Aertssen Group richten samen met Luminus en Nippon Gases de vennootschap Terranova Hydrogen op voor de bouw en exploitatie van een installatie voor de productie van groene waterstof op de Zonneberg in Zelzate.

Jan De Nul, Deme en Aertssen willen op de Zonneberg een elektrolyse-eenheid met een capaciteit van 2,5 MW voor de productie van waterstof bouwen. Daarbij komt ook opslagcapaciteit en een compressie- en vulstation. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de installatie verder uit te breiden tot 5 MW.

Zonnepark

De drie partners achter Terranova zijn verheugd deze samenwerking aan te gaan met Luminus en Nippon Gases voor de productie van groene waterstof. ‘Dit is opnieuw een mooie stap in de beoogde transformatie van een brownfield naar een groene energie hub te midden van het Gentse havengebied’, aldus de partners.

De groene waterstof zal geproduceerd worden op de terreinen van Terranova op de Zonneberg in North Sea Port te Zelzate met lokaal opgewekte groene stroom. Jan De Nul, DEME en Aertssen, de aandeelhouders van Terranova, werken al tien jaar aan de transformatie van dit voormalige brownfield. Het samenwerkingsverband legde al een groot zonnepark aan.

Vergunning

In het kader van de uitrol van de ‘Vlaamse waterstofvisie’ heeft de Vlaamse regering eind 2022 een strategische steun van 4,33 miljoen euro toegekend aan Terranova Hydrogen NV. Ondertussen kreeg Terranova ook de benodigde vergunning en startte de joint venture met de voorbereidende werkzaamheden op het terrein. De productie van het eerste waterstof is voorzien voor begin 2025.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl