HomeInnovatieTNO: Nederlandse maakindustrie dreigt achterop te raken

TNO: Nederlandse maakindustrie dreigt achterop te raken

De Nederlandse maakindustrie heeft een sterke positie in de wereldeconomie, maar ons land loopt het risico terrein te verliezen door stevige internationale concurrentie. Om concurrerend te blijven zal er meer geïnvesteerd moeten worden in onderzoek en ontwikkeling, staat in een rapport van TNO.

Nederland investeert in totaal maar 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in onderzoek en ontwikkeling. Ter vergelijking: in Duitsland ligt dit percentage op 3,1 procent en in België op 3,5 procent. Volgens de onderzoeksinstelling zou Nederland de investeringen moeten verhogen tot minstens 3 procent van het bbp. ‘Dit leidt niet tot een voorsprong op de ons omringende economieën, maar vermindert een achterstand’, stelt TNO.

Volgens de onderzoekers moet er in ons land een “innovatief klimaat” gecreëerd worden, zodat het aantrekkelijker wordt om te investeren in Research en development (R&D). Op dit vlak wordt het meest gedaan in de groeiende elektrotechnische, machinebouw en farmaceutische industrie. “Al blijven de sectoren achter op het Europees gemiddelde.”

De aardolie- en chemische industrie doen het minder goed op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. “Deze sectoren zijn van belang voor de Nederlandse economie, maar staan tegelijkertijd onder druk vanwege de energietransitie”, aldus TNO.

Delen:

monique@industrielinqs.nl