HomeTransitieTrHyHub nieuwe stap in Duits-Australische-Nederlandse samenwerking
waterstof

TrHyHub nieuwe stap in Duits-Australische-Nederlandse samenwerking

In het huidige geopolitieke klimaat versnelt Duitsland het vervangen van de kolen en olie, die via de haven van Rotterdam naar Noordrijn-Westfalen (het Ruhrgebied) gaan, door hernieuwbare waterstof. In 2020 sloten de haven van Rotterdam, West-Australië en Duitsland een pact, HySupply, om de levensvatbaarheid van een groen waterstofleveringsnetwerk tussen Australië en Duitsland te onderzoeken.

De volgende stap is een trilaterale waterstofhub, TrHyHub, die onlangs werd gepresenteerd. Deze hub moet de uitvoer van waterstof  vanuit de Oakajee Strategic Industrial Area (SIA) in het middenwesten van West-Australië, vergemakkelijken. Hier bevinden zich enkele van de beste  hernieuwbare energiebronnen van Australië. Het gebied heeft het potentieel  om zich te ontwikkelen tot een van de grootste waterstofproducerende regio’s. De hub ondersteunt eveneens de oprichting van een waterstofhub voor lokaal gebruik.

De TrHyHub moet ook een knooppunt worden voor gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek. Om de productie en export van waterstof naar Europa tegen het einde van dit decennium te versnellen, zullen de Mid-West Port Authority van West-Australië, de haven van Rotterdam en het Duitse Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) samenwerken.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl