HomeArchiefVerbrede energieneutrale A6 Almere jaar eerder open

Verbrede energieneutrale A6 Almere jaar eerder open

Op maandagochtend 8 juli 2019 is de nieuwe verbrede snelweg A6 bij Almere geopend. Een jaar eerder dan gepland kan het verkeer tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost (Oostvaarders) gebruik maken van vier in plaats van twee rijstroken per rijrichting.

De verbreding van de snelweg A6 is onderdeel van een groot project om het verkeer op de drukke wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere in beweging te houden. Een goede samenwerking tussen aannemerscombinatie Parkway6, de gemeente Almere, provincie Flevoland, waterschap Zuiderzeeland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat heeft geleid tot deze versnelde ingebruikname. Dit project heeft een Europese prijs voor duurzaam aanbesteden gewonnen.

Energieneutrale snelweg

De A6 is bovendien de eerste energieneutrale snelweg van Nederland. Door middel van een zonnepanelenveld in het knooppunt Almere kan de snelweg in zijn eigen energiebehoefte voorzien. De zonnepanelen wekken genoeg energie op om onder andere de (led)verlichting, de matrixborden en de verkeerslichten te laten werken. In het najaar van 2019 wordt het zonnepanelenveld opgeleverd en in bedrijf genomen.

Grootste wegenbouwproject

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (SAA). Het project A6 Almere Havendreef – Almere Buiten-Oost is het 3e van de 5 projecten binnen de weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere dat in gebruik genomen wordt. Hierna volgen nog de A9 Gaasperdammerweg en de A9 Badhoevedorp – Holendrecht. SAA is het grootste wegenbouwproject van Rijkswaterstaat.

Delen:
Author