HomeTransitieCCUSVier bedrijven Antwerpse haven genomineerd voor duurzaamheidsprijs
Haven Antwerpen

Vier bedrijven Antwerpse haven genomineerd voor duurzaamheidsprijs

Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka hebben vier bedrijven uit het Antwerpse havengebied genomineerd voor de Sustainable Port Award. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan duurzame initiatieven in de haven.

De genomineerden zijn: Victrol (Antwerpen), TotalEnergies (Antwerpen), ICO (Zeebrugge) en Boluda Towage (Zeebrugge & Antwerpen).

Victrol is genomineerd voor het CCUS Shipping project. Victrol biedt industriële bedrijven de mogelijkheid om hun afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 te transporteren met op maat gebouwde schepen.

TotalEnergies is finalist vanwege de langetermijnovereenkomst die het bedrijf sloot met Waterkracht (water-link, Ekopak, PMV en Aquafin) voor duurzaam proceswater voor zijn Antwerpse vestigingen. Dankzij deze overeenkomst verbruikt het bedrijf tegen 2026 90 procent minder leidingwater in zijn koeltorens. Het bedrijf kan hierdoor 9,6 miljard liter drinkwater per jaar vervangen door gezuiverd stadsafvalwater.

International Car Operators (ICO) realiseerde in Zeebrugge samen met Engie en Port of Antwerp-Bruges het grootste onshorewindpark op één industriële site in Vlaanderen. Elf windturbines produceren jaarlijks gemiddeld 110 GWh aan hernieuwbare energie en is hiermee de derde genomineerde.

Tot slot is Boluda Towage genomineerd vanwege de vergroening van haar sleepboten. Deze voldoen nu aan de hoogste IMO emissienormen.

De winnaar wordt op 5 mei bekend gemaakt.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl