HomeInfrastructuurAdvario bouwt nieuwe terminal op terrein Aluchemie Botlek
Advario neemt Aluchemie terrein over

Advario bouwt nieuwe terminal op terrein Aluchemie Botlek

Advario Projects neemt het terrein van Aluchemie in de Botlek in de Rotterdamse haven over. De twee partijen sloten een overeenkomst waarbij Advario de erfpacht van het terrein van Aluchemie koopt. Advario wil op het terrein een energieopslag terminal bouwen.

Advario wil groeien in de energietransitie en kan deze nieuwe strategische locatie gebruiken om energieproducten van de toekomst op te slaan. ‘We zijn erg blij dat we deze strategische locatie in de Port of Rotterdam hebben verworven’, zegt Bas Verkooijen, Advario CEO. ‘De ligging van de locatie, de grootte en het waterfront biedt ons een geweldige kans om onze visie en missie tot leven te brengen, midden in een van de leidende energie- en chemie havens in Europa. Advario kijkt er naar uit om een moderne energieopslag terminal te bouwen, gericht op de energieproducten van de toekomst, in nauwe samenwerking met onze klanten, industriële partners en het Havenbedrijf Rotterdam.’

Transitie van de haven

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam is blij met de komst van het bedrijf: ‘Omdat Advario ambitieuze plannen heeft om deze bestaande locatie in het hart van de haven te veranderen in een state-of-the-art energieterminal, zijn wij zeer blij met de komst van Advario. We verwachten dat Advario, dat zich richt op de energieproducten van de toekomst, een toegevoegde waarde levert aan de transitie van de haven en het industrieel complex in Rotterdam. Als Havenbedrijf streven we naar een CO2-neutrale haven in 2050, en we zien er naar uit om daar samen met Advario naartoe te werken.’

Partners

Op het nieuwe terrein in Rotterdam kan Advario de opslaginfrastructuur ontwikkelen, innoveren en bouwen die haar partners nodig hebben om de transitie naar schonere energie te maken. Het Aluchemie terrein is 26 hectare groot, ligt midden in het hart van de Botlek, en biedt toegang tot bestaande infrastructuur, zoals de bestaande waterstof- en stikstof pijpleidingen. Ook geeft het waterfront aan de 3de Petroleumhaven toegang aan de Rotterdamse waterwegen. Daarbij ligt het terrein vlakbij productiesites van bestaande partners van Advario.

Aluchemie zal het terrein klaarmaken voor overdracht, onder andere door alle bestaande bovengrondse en ondergrondse infrastructuur te slopen. Het is de intentie dat het terrein aan Advario wordt overgedragen op 31 December 2025.

Advario opereert momenteel dertien terminals wereldwijd, waaronder twee in Antwerpen. Het bedrijf heeft de ambitie om in 2040 Net Zero te opereren, en investeert in chemicaliën, gassen, de brandstoffen van de toekomst, en nieuwe energieproducten, zoals waterstof.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl