HomeGrondstoffenAfronding stikstofinstallatie Gasunie Zuidbroek verwacht in oktober
Stikstoffabriek Gasunie Zuidbroek

Afronding stikstofinstallatie Gasunie Zuidbroek verwacht in oktober

Gasunie verwacht op basis van nieuwe informatie van hoofdaannemer Air Products dat de stikstofinstallatie Zuidbroek vanaf oktober van dit jaar volledig operationeel zal zijn. Na afronding van de bouwwerkzaamheden in het voorjaar, zal de installatie gedurende de zomer worden getest en stapsgewijs op gang worden gebracht voor een veilige oplevering.

In januari heeft Air Products, als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van de stikstofinstallatie in Zuidbroek, opdrachtgever Gasunie geïnformeerd over de beëindiging van het samenwerkingsverband met haar onderaannemer Ballast Nedam Industriebouw. De beëindiging van de samenwerking volgde op een slepend conflict tussen de twee partijen.

April 2022

De bouw van de stikstoffabriek startte begin 2020 en liep een aantal keer vertraging op. Volgens de plannen zou de installatie al in april 2022 moeten zijn opgeleverd. De werkzaamheden werden afgelopen zomer nog stilgelegd, waarna het erop leek dat de fabriek in oktober 2022 kon worden opgeleverd. Dat wordt dus nog een jaar later.

Buitenlands gas

Gasunie benadrukt dat deze situatie geen gevolgen heeft voor de gaswinning uit het Groningenveld. De bestaande stikstofinstallaties kunnen in voldoende mate voorzien in de vraag naar stikstof, vanwege de sterk gedaalde marktvraag als gevolg van de hoge gasprijzen. De stikstoffabriek in Zuidbroek is bedoeld om buitenlands gas de juiste specificaties te geven voor gebruik in Nederland.

Gasunie roept aannemers stikstofinstallatie Zuidbroek op tot nette afronding

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl