HomeArchiefE.ON verwacht daling elektriciteitsvraag door coronacrisis

E.ON verwacht daling elektriciteitsvraag door coronacrisis

Sommige dingen gaan gewoon door tijdens de coronacrisis. Zo ook de bekendmaking van de jaarcijfers van E.ON over 2019. E.ON baas Johannes Teyssen waarschuwde er wel voor dat de coronacrisis ook de energiesector zal treffen. Met name omdat industriële klanten minder energie gebruiken. Afgelopen jaar boekte het bedrijf nog een behoorlijke omzetgroei van tien procent. Dat was met name te danken aan de overname van de Innogy-activiteiten van RWE.

In het licht van de corona-crisis benadrukte E.ON SE CEO Johannes Teyssen dat energiebedrijven een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. ‘Wij zijn de grootste exploitant van energienetwerken in Europa. Hun betrouwbaarheid en continue beschikbaarheid is van het grootste belang voor de gezondheidszorg, de openbare orde en de mensen overal ter wereld. Wij zullen alles in het werk stellen om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen, ook in deze situatie.

Minder energieconsumptie

Teyssen ging ook in op de mogelijke gevolgen van de coronacrisis voor de onderneming: ‘Over het geheel genomen zal de energie-industrie ongetwijfeld niet zo hard getroffen worden als andere industrieën. Maar we verwachten nog steeds dat de crisis zijn stempel zal drukken op ons resultaat. Industriële en commerciële klanten verbruiken beduidend minder energie. Dit zal een tijdelijke impact hebben op ons netwerk en onze verkoopactiviteiten. Er kunnen vertragingen optreden in ons vermogen om energie-infrastructuurprojecten op te leveren.’

E.ON anticipeert ook op een tijdelijke daling van de vraag bij haar B2B-bedrijf. Na de huidige crisis zal de uitbreiding van het netwerk en de installatie van een klimaatvriendelijke energie-infrastructuur echter zeker nog crucialer zijn.

Winst

De overname van voormalig RWE-dochter innogy was de meest opvallende stap in 2019.  Daarmee vergrootte E.ON zijn omzet tot 41,5 miljard euro (2018: € 30,1 miljard). De gecorrigeerde EBIT steeg aanzienlijk, met negen procent tot 3,2 miljard euro. Het gecorrigeerde nettoresultaat van 1,5 miljard euro lag op het niveau van het voorgaande jaar.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl