HomeChemieEerste spade voor nieuwe anilinefabriek Covestro Antwerpen
Covestro eerste spadesteek

Eerste spade voor nieuwe anilinefabriek Covestro Antwerpen

Gisteren ging bij Covestro in Antwerpen de eerste spade de grond in voor de nieuwe anilinefabriek. Aniline is een grondstof voor MDI, dat op zijn beurt wordt gebruikt in de productie van polyurethaan. Covestro investeert meer dan 300 miljoen euro in de nieuwe fabriek. Het is de bedoeling dat de fabriek begin 2025 in bedrijf wordt genomen. Hierbij worden zo’n veertig nieuwe banen gecreëerd, aldus het bedrijf.

Isolatiematerialen

Met de investering speelt Covestro in op de groeiende vraag naar isolatiematerialen. De verwachting is dat de markt voor MDI op de middellange termijn met zes procent per jaar zal groeien. Dat komt enerzijds door de trend naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Maar de vraag naar isolatiematerialen zal – met name in Europa – ook toenemen vanwege de huidige hoge energieprijzen. In het Duitse Brunsbüttel heeft het bedrijf al in 2020 een nieuwe MDI plant in gebruik genomen. En in het Spaanse Tarragona wordt de laatste hand gelegd aan een chloorfabriek.

Antwerpen

Covestro ziet de investering als een belangrijke stap voor de toekomst van de Antwerpse site. De overheden in Antwerpen zijn blij met de uitbreiding en dat deze in de lijn ligt met het totaal van 2,6 miljard euro aan aangekondigde investeringen het afgelopen jaar.

Proceswarmte

De nieuwe fabriek maakt gebruik van ‘state-of-the-art’ technologie om de energie-efficiency van de site te verhogen. Momenteel wordt 20 procent van de stoomvraag verkregen uit teruggewonnen proceswarmte. De overige stoom wordt opgewekt door fossiele brandstoffen te verbranden. Met de oplevering van de nieuwe fabriek wordt veertig procent van de stoomvraag uit teruggewonnen proceswarmte verkregen. Hiermee zou de CO2-uitstoot met 27 duizend ton per jaar kunnen worden teruggedrongen. Dit past dan weer in de strategie van Covestro om in 2035 klimaatneutraal te produceren.

 

op de foto: Klaus Schaefer (Chief Technology Officer Covestro), Ann Wurman (Director Essenscia Vlaanderen), Annick De Ridder (Vice-Mayor of Antwerp and President of the Port of Antwerp-Bruges), Jan Jambon (Minister-President of the Flanders region), Georg Wagner (managing director Covestro NV) and Peter Verdonck (Operations Manager Covestro NV) © Covestro

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl