HomeTransitieEuropese miljoenen voor transitie Nederlandse regio’s
European Commission

Europese miljoenen voor transitie Nederlandse regio’s

Nederland krijgt 623 miljoen euro aan EU-steun voor de overgang naar een klimaatneutrale economie. Het geld gaat naar de regio’s Groningen en Emmen, IJmond, Groot-Rijnmond, Zeeuws-Vlaanderen, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van schone technologieën, de ontwikkeling van regionale netwerken voor hernieuwbare waterstof en voor het creëren van nieuwe banen en omscholing van werknemers in die regio’s. Dat maakte de EC afgelopen vrijdag bekend.

De EU-steun is beschikbaar gesteld door het Fonds voor een rechtvaardige transitie, na goedkeuring van het Nederlandse territoriale plan hiervoor. Dit fonds richt zich op de ondersteuning van regio’s die het hardst worden geraakt door de klimaatverandering. De bijdrage uit het fonds moet de regio’s ondersteunen bij de transitie naar een duurzame economie.

Chemische industrie en staalproductie

Eén van de investeringsspeerpunten van het fonds is de ontwikkeling van groene technologieën voor de chemische industrie en de staalproductie. Ook ondersteunt het de chemische industrie bij het gebruik van biobased grondstoffen. Verder worden er regionale netwerken voor hernieuwbare waterstof ontwikkeld.

Daarnaast is de steun bedoeld voor de verbetering van plaatselijke elektriciteitsnetwerken om de elektrificatie van industriële processen te ondersteunen. Het zal meer groene innovatie voor de industrie ondersteunen en nieuwe industriële waardeketens helpen creëren die nuttig zijn voor lokale kleine en middelgrote ondernemingen.

Tot slot is er ook steun beschikbaar voor energie-efficiënte huisvesting, de productie van hernieuwbare energiebronnen en klimaatneutrale logistiek, bijvoorbeeld via de elektrificatie van binnenschepen.

Arbeidsmobiliteit

Dankzij deze EU-subsidie kunnen 49.000 werknemers in de fossiele sector een opleiding krijgen om vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor het werk in hernieuwbare en klimaatneutrale industrieën te werken. Het doel is om zo de lokale arbeidsmobiliteit te verbeteren en nieuwe banen te creëren in koolstofneutrale sectoren.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl