HomeWaterstofGasunie start na de zomer met aanleg landelijk waterstof-netwerk
waterstof netwerk Gasunie

Gasunie start na de zomer met aanleg landelijk waterstof-netwerk

Gasunie gaat na de zomer beginnen met de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstof-netwerk. Het bedrijf heeft het investeringsbesluit hiertoe genomen en maakte dit vandaag tijdens de Hydrogen Europe Summer Market in Brussel bekend. Met de aanleg van dit eerste deel van het waterstofnetwerk is een investering van ruim 100 miljoen euro gemoeid. Hynetwork Services zal het netwerk ontwikkelen.

De werkzaamheden voor de aanleg van het eerste deel van het waterstofnetwerk starten na de zomer in Rotterdam. In totaal vergt de aanleg van het netwerk een investering van zo’n 1,5 miljard euro. Het netwerk zal vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland en omliggende landen, zoals Duitsland en België, met elkaar verbinden. Ook wordt het verbonden met importterminals in de zeehavens, binnenlandse waterstofproductie en grootschalige opslagfaciliteiten voor waterstof. Vorig jaar kreeg Hynetwork Services van het kabinet de opdracht het waterstofnetwerk te ontwikkelen.

Rotterdam

Het landelijke netwerk wordt 1200 kilometer lang. Voor een groot deel, 85 procent, worden bestaande aardgasleidingen gebruikt. Rotterdam zal als één van de zeehavens fungeren als een belangrijke toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa, waarbij waterstof via het netwerk getransporteerd kan worden naar industriële afnemers in Nederland en omringende landen, zoals Duitsland en België. Het eerste deel van het waterstofnetwerk loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, een traject van meer dan 30 kilometer en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn.

Plannen

Gasunie werkt ook in Noord-Duitsland aan de realisatie van waterstofinfrastructuur (import, transport en grootschalige opslag). Het Nederlandse kabinet heeft daarnaast plannen om Gasunie aan te wijzen voor de ontwikkeling van een waterstofnetwerk in de Noordzee.

Vanaf 2030 verbindt het landelijk waterstofnetwerk de zeehavens met de grote industriële clusters (Eemshaven, Noordzeekanaalgebied, Rotterdam, Zeeland en Limburg) in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België gerealiseerd.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl