HomeTransitieNoord-Holland krijgt Europese status ‘Hydrogen Valley’
waterstofprojecten in Noord-Holland

Noord-Holland krijgt Europese status ‘Hydrogen Valley’

De Provincie Noord-Holland heeft de Europese status van Hydrogen Valley gekregen voor de ontwikkelingen op het gebied van waterstof in de regio. In heel Europa zijn er zestig regio’s met deze status. Noord-Holland is voor Nederland de derde Hydrogen Valley na Noord-Nederland en de Rotterdamse haven.

De status is toegekend aan een combinatie van de clusters in het Noordzeekanaalgebied en Noord-Holland-Noord. Gezamenlijk vormen ze de Hydrogen Hub Noord-Holland. Dankzij de gunstige ligging aan zee, de aanwezigheid van energie-intensieve industrieën, havens en een luchthaven kunnen waterstofinitiatieven op substantiële schaal van de grond komen. De regio huisvest met het Faraday Lab van TNO in Petten eveneens Europa’s grootste waterstof onderzoeksfaciliteit. Bovendien beschikt het over een sterk innovatie- en kenniscluster op energietransitie, met onder meer Techport in de IJmond, Investa in Alkmaar, het Science Park in Amsterdam en de Energy Transition Campus Amsterdam.

Met de toekenning van de Hydrogen Valley-status maakt de regio officieel deel uit van het Europese verduurzamingsprogramma. Dankzij de toekenning krijgt de regio nu gemakkelijker toegang tot kennis en financiering vanuit Europa. Dit kan de ontwikkelingen rondom waterstof in de regio nog verder versnellen.

In heel Europa hebben 60 regio’s en projecten de status van Hydrogen Valley. Naast Noord-Holland hebben in Nederland Noord-Nederland en de Rotterdamse haven deze status. Voor de Europese Commissie zijn de Hydrogen Valleys een belangrijk instrument om de energievoorziening te verduurzamen en minder afhankelijk te worden van energie van buiten Europa.

Publiek private samenwerking

Om de waterstofeconomie in het gebied te stimuleren werken publieke en private partijen samen. De ontwikkelingen op het gebied van waterstof staan onder leiding van het Programmabureau Noordzeekanaalgebied. Project Partners zijn HyCC, VattenFall, Port of Amsterdam, Argent Energy, Synkero, NAM, Aker, RWE, Neptune, SCW Systems, Hynoca, Torrgas, Equans, Hygro, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord, New Energy Coalition, Gasunie, Nogat, Liander/Firan, ECW Energy, Hygro, Evos, Zenith, Tata Steel NL, Schiphol, Renewi, Sonneborn, Nobian, Boeing, KLM, Port of Amsterdam, Port of Den Helder, Port of IJmuiden en een aantal MKB-bedrijven. Daarnaast nemen diverse overheidsinstanties deel aan de samenwerking.

Op de kaart zijn de verschillende waterstofprojecten in Noord-Holland weergegeven.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl