HomeTransitieR&D-programma GroenvermogenNL voor waterstoftransport en -opslag van start
Hoe ga je om met waterstof?

R&D-programma GroenvermogenNL voor waterstoftransport en -opslag van start

Het eerste R&D-programma van GroenvermogenNL gaat van start. Het HyTROS initiatief krijgt een subsidie van 14 miljoen euro. Daarnaast is er een bijdrage van 4 miljoen euro uit de industrie. De 33 partijen uit onderzoek en industrie gaan werken aan onderzoek en ontwikkeling van transport en opslag van waterstof.

Eén van de belangrijkste uitdagingen voor de ontwikkeling van de waterstofeconomie is te onderzoeken in hoeverre het huidige aardgassysteem op land (onshore) en zee (offshore) geschikt is voor waterstof. Daarbij is het van belang te weten waar nieuwe assets nodig zijn, en wat er geregeld moet worden om het nieuwe energiesysteem veilig en kosteneffectief te laten functioneren met maatschappelijk draagvlak. Het programma HyTROS (Hydrogen Transport, Offshore and Storage) gaat onderzoek doen naar transport (met name via pijpleidingen), boven- en ondergrondse opslag, offshore transport en opslag en veiligheid. De partijen brengen in het project de risico’s van de ontwikkeling van infrastructuur voor waterstoftransport en -opslag in kaart. Ook kijken de partijen hoe ze deze risico’s kunnen verminderen.

Workshops

Het HyTROS consortium kwam tot stand via een innovatieve procedure van Groeifondsprogramma GroenvermogenNL en NWO. In twee intensieve workshops van ieder drie dagen werkten alle betrokkenen aan het projectvoorstel. Normaliter worden meerdere voorstellen in competitie ingediend, in deze procedure werden partijen uitgedaagd in nationale co-creatie te werken. Het consortium bestaat uit 11 universiteiten twee onderzoeksinstituten, twee hogescholen en 18 industriële partners. Alle landelijke en regionale netbeheerders die waterstof gaan transporteren, toekomstige opslagexploitanten en toeleveringsindustrie voor on- en offshore pijpleidinginstallaties, inspectie en onderhoud doen mee aan het HyTROS-programma. TNO is projectleider van het programma.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl