HomeArchiefSubsidie voor project ‘Meer doen met lignine’
lignine

Subsidie voor project ‘Meer doen met lignine’

Een Nederlands consortium onder leiding van Vertoro heeft 1,2 miljoen euro subsidie gekregen om het potentieel van ruwe lignineolie (CLO) als platform voor duurzame chemicaliën en materialen te onderzoeken.

Het project ‘Meer doen met lignine’ moet helpen om om te schakelen van fossiele naar duurzame grondstoffen. Lignine, verkregen uit biomassa, lijkt een zeer interessant residu omdat het een goedkope hernieuwbare grondstof is en in overvloed te verkrijgen is. Het consortium richt zich op de ontwikkeling en demonstratie van de omzetting van biomassa naar ruwe lignineolie waar vervolgens polyurethaan en fenol van worden gemaakt.

Op drie locaties in het zuiden van Nederland wordt bestaande infrastructuur voor biobased chemie ingezet voor dit project: De Brightlands Chemelot Campus Geleen, de Brightlands Campus Greenport Venlo en de Green Chemistry Campus Bergen op Zoom.

Het project is begroot op 2.9 miljoen euro en gestart op 1 oktober 2019. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Limburg en Brabant in het kader van het Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland  (OPZuid).

Delen:
Author