HomeInfrastructuurTenneT gunt megacontract voor hoogspanningskabels in Nederland en Duitsland aan 8 partners

TenneT gunt megacontract voor hoogspanningskabels in Nederland en Duitsland aan 8 partners

Netbeheerder TenneT heeft na een aanbestedingsprocedure een meerjarig contract gesloten (Corporate Framework Agreement) met een achttal contractpartners. Deze partijen leveren en installeren de komende jaren in opdracht van TenneT de wisselstroomkabels voor de 110, 150, 220 en 380 kV onshore hoogspanningsverbindingen in Duitsland en Nederland.

De verkozen contractpartners voor de kabels zijn Brugg Kabel (Zwitserland), LS Cable & System (Zuid-Korea), NKT GmbH & Co. KG (Duitsland), Prysmian (Nederland), Südkabel (Duitsland), Taihan Netherland (Zuid-Korea), TBEA Shandong Luneng Taishan Cable Co. (China) en Twentsche Kabelfabriek (Nederland).

De komende jaren legt TenneT in Duitsland zo’n 900 km aan hoogspanningsverbindingen aan en in Nederland zo’n 4.000 km aan hoogspanningskabels. De totale geschatte contractwaarde van deze omvangrijke gunning is 1.5 miljard euro, waarvan de helft bestemd is voor investeringen in Duitsland en de andere helft voor Nederland.

Sjouke Bootsma, Director Supply Chain management van TenneT is verheugd op de uitkomst van de aanbesteding. ‘We hebben betrouwbare, proactieve en innovatieve partners nodig met hoge kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. We kijken echt uit naar nauwe samenwerking met de partners de komende jaren’.

Door met acht contractpartners een duurzame relatie op te bouwen, verwacht TenneT samen met de partijen te investeren in slimme manieren van werken en betrouwbare leveringen. ‘Juist in tijden schaarste en capaciteitstekorten, is het van cruciaal belang dat we samenwerken. Binnen de raamcontracten voor standaard kabelsystemen in Nederland weten leveranciers hoe hun portefeuille de komende jaren eruit gaat zien. Met die wetenschap kunnen de markpartijen voor de standaard materialen voorraden aanleggen. Projecten kunnen dan op afroep hun kabels bestellen en dat levert, een tijdwinst op van zo’n half jaar. Voor Duitse projecten en projecten buiten het standaard kabelsysteem werken we met mini-competities. Ook daar winnen we gemiddeld zo’n 3 maanden aan tijd’, aldus Bootsma.

De meerjarige samenwerking leidt ook tot innovaties in het productieproces en machines. Zo wordt gewerkt aan langere kabels tot 5000 meter aan een stuk tegen 1500 meter nu. Voor een deel kunnen die met een boring worden gerealiseerd waardoor de omgeving minder wordt belast.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl