HomeUtilitiesEnergieVattenfall bouwt offshore waterstofproducerende windturbine

Vattenfall bouwt offshore waterstofproducerende windturbine

Vattenfall wil waterstof op zee produceren en plaatst daarvoor een elektrolyzer op een bestaande operationele Schotse turbine. De waterstof landt via een pijpleiding opĀ  de kust van Aberdeen Harbor.

Het is voor het eerst dat de productie van waterstof direct wordt gekoppeld aan een turbine op zee. Het pilotproject in Vattenfalls offshore windpark in Aberdeen Bay krijgt een vermogen van acht megawatt. Daarmee kan de elektrolyzer dagelijks voldoende waterstof produceren om een waterstofbus 24.000 kilometer te laten rijden.

Het project, genaamd Hydrogen Turbine 1 (HT1), is het eerste project ter wereld dat de volledige integratie van waterstofproductie met een offshore windturbine test. HT1 brengt ook de ontwikkelings- en vergunningsprocessen in kaart voor grootschalige waterstofprojecten in combinatie met offshore windparken. Dat onderzoek kan de toekomstige ontwikkeling van dit soort parken versnellen.

Britse subsidie

Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van elf miljoen euro uit het Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2 Fund van de Britse overheid. De werkzaamheden gaan per direct van start om de eerste productie al in 2025 te leveren.

Delen:
Tags