HomeArchiefZaanse biomassacentrale reinigt rook en wint warmte
Biomassacentrale

Zaanse biomassacentrale reinigt rook en wint warmte

De Zaanse biomassacentrale van BioForte krijgt de primeur voor de behandeling van zijn rookgassen. Het TerraoSave-systeem van Poujoulat filtert stoffen zoals stikstof en zwaveloxide uit de rookgassen van de centrale terwijl het de warmte recupereert. Tijdens de beurs Industrial Heat & Power kunt u de installatie met eigen ogen bewonderen.

Binnenkort levert de biomassacentrale van BioForte het grootste deel van de warmte voor de huizen van de bewoners van Zaandam. De biomassacentrale, gestookt met houtsnippers uit de regio, krijgt een vermogen van ruim drie megawatt. Dit is genoeg voor de verwarming van circa 2.200 woningen in Zaandam. Daarnaast wekt de installatie elektriciteit op voor zowel eigen gebruik als voor levering aan het openbare net als groene stroom. De biomassacentrale bespaart ruim twee miljoen kuub aardgas.

Rookgasreiniging

Helaas ging de aankondiging van de plannen gepaard met bezwaren uit de omgeving. Men maakte zich zorgen over de uitstoot van de centrale omdat deze relatief dicht bij een aantal scholen en woningen staat. Deze zorgen bleken echter onterecht. De centrale gebruikt namelijk een zeer uitvoerige rookgasreiniging die ervoor zorgt dat de emissie op de helft zit van de wettelijke grens.

Thermodynamisch mengproces

De biomassacentrale zet zelfs als eerste van Nederland het TerraoSave energieterugwin- en filtratiesysteem van Poujoulat in. Deze combinatie van warmtewisselaar en rookgasreiniger gebruikt een thermodynamisch mengproces om de rookgassen in water op te lossen. Daarmee verwijdert de TerraoSave-installatie niet alleen ongewenste stoffen als stikstof, zwaveloxide en andere vluchtige organische stoffen, maar wint het ook warmte uit de rookgassen terug.

Korte terugverdientijd

De voordelen voor de gebruiker zijn legio omdat deze met één installatie de twee belangrijkste actuele topics aanpakt: energieterugwinning en rookgasreiniging. Het TerraoSave-systeem is compact en kent een zeer korte terugverdientijd. Afhankelijk van het teruggewonnen vermogen, is een investering binnen één tot vijf jaar terugverdiend. Eenmaal geïnstalleerd vergt TerraoSave bovendien een minimum aan onderhoud. Beheerders van bioWKK’s krijgen dan ook een efficiëntere verbrandingsinstallatie zonder de extra CO2-last.

TerraoSave kan zowel op nieuwe installaties worden toegepast, als in bestaande installaties worden geïntegreerd. Met de strenger wordende emissie-eisen voor met name stikstof, is een investering niet alleen economisch interessant, maar beschermt deze ook de license to operate.

Poujoulat is een van de exposanten op de beurs Industrial Heat & Power (8, 9 ,10 oktober in de Brabanthallen). Wilt u de TerraSoave-installatie zelf zien, schrijf u dan hier alvast in

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl