HomeTransitieCanadees pensioenfonds investeert 130 miljoen euro in waterstofbedrijf Power2X
Samenwerking voor efficiëntere bouw groene-waterstoffabrieken

Canadees pensioenfonds investeert 130 miljoen euro in waterstofbedrijf Power2X

Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments) en waterstof projectontwikkelaar Power2X hebben vandaag een lange termijn investeringspartnerschap aangekondigd. Als onderdeel van de samenwerking investeert CPP Investments 130 miljoen euro om de groei van Power2X als ontwikkelingsplatform te versnellen en groene projecten te financieren.

Power2X heeft de ambitie om ontwikkelaar, eigenaar en operator te worden van nieuwe (duurzame) energieprojecten. Hierbij richt het bedrijf zich met name op groene waterstof, maar ook op groene methanol en ammoniak. Het Amsterdamse bedrijf werd in 2020 opgericht. Met de investering krijgt CPP Investments een meerderheidsbelang in Power2X.

Spanje en Portugal

Power2X neemt deel aan verschillende projecten in Europa, zoals het ErasmoPower2X project in Spanje en MadoquaPower2X in Portugal. Het eerste project betreft een zonne- en waterstoffabriek die het ontwikkelt in samenwerking met Soto Solar. De plannen zijn om een zonnepark met een capaciteit van 1,2 GW te bouwen die een elektrolyse-installatie aandrijft, die 55 duizend ton groene waterstof per jaar kan produceren. Dit project wordt gerealiseerd in Puertollano, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Madrid. Met dit project is een investering van een miljard euro gemoeid. De definitieve investeringsbeslissing valt voor het einde van 2025. De eerste waterstof zou dan eind 2027 geproduceerd kunnen worden.

Het MadoquaPower2X project beoogt jaarlijks 50.000 ton groene waterstof en 500.000 ton groene ammoniak te produceren. Dit project moet worden gerealiseerd op de nieuwe energy & technological hub in het Portugese Sines. Naast Madoqua Renewables en Power2X neemt ook Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) deel in dit project. Ook dit project vraagt een investering van een miljard euro.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl