HomeArchiefEIES2021: Innovator Metalot zoekt Dragons

EIES2021: Innovator Metalot zoekt Dragons

Tijdens de European Industry & Energy Summit 2021 (EIES2021) zoeken innovators partners op wiens rug ze even mee kunnen vliegen. Tijdens de eerste Dragons’ Den of Transition op 8 december.

De derde editie van de European Industry & Energy Summit heeft dit jaar plaats op 7 en 8 december in Rotterdam Ahoy. Verschillende partijen zullen hun side-events organiseren, gedurende deze twee dagen. Inhoudelijk zal organisator Industrielinqs ook de regie hebben bij twee onderdelen, de centrale opening en een innovatieplatform: een Dragons’ Den of Transition.

Dragons’ Den of Transition is een nieuw onderdeel van de summit. Daarmee wil de organisatie een podium bieden voor hoopvolle innovaties op het gebied van Europese industriële transformatie. Het gaat bijvoorbeeld om bijvoorbeeld starters, die een zetje in de rug kunnen gebruiken om tot wasdom te komen. Ook staat het onderdeel voor transformatieve businessmodellen. De behoefte kan van financiële aard zijn, maar ook ondersteuning op het gebied van marketing, netwerk, ondernemerschap, business development en meer.

Metalot

Een hulpvraag komt van Metalot, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Deze universiteit werkt al verschillende jaren aan een techniek die energie wint uit de verbranding van metalen. Bij het verbranden van ijzerpoeder komt veel warmte vrij dat kan bijvoorbeeld dienen voor stoomproductie in industrie. Bovendien kan het dienen als alternatief voor kolen in energiecentrales en als brandstof voor vrachtauto’s en schepen. Het verbrandingsproduct, vergelijkbaar met roestpoeder, wordt opgevangen en met duurzame energie weer omgezet tot metaalpoeder. Hiermee fungeert het metaal als circulaire energiedrager.

Metalot bouwde inmiddels de eerste proefinstallatie bij een Nederlandse brouwerij van Swinkels (Bavaria) om stoom te produceren voor haar brouwproces. Het is nog een bescheiden installatie van 100 kW, maar inmiddels zijn er plannen om vanaf volgend jaar een volledige brouwerij van energie te voorzien.

Professor Philip de Goey (TU/e): ‘Het is onze visie dat er over tien jaar een wereldwijd netwerk staat dat duurzame energie op een goedkope manier beschikbaar stelt, daar en wanneer het nodig is.’ Hij denkt aan regeneratie-fabrieken in zonnige gebieden, zoals Chili, Noord-Afrika, rond de Rode Zee of Australië. Die slaan duurzaam opgewekte energie op door aangevoerd geoxideerd poeder weer op te werken tot ijzerpoeder. ‘Dit ijzerpoeder wordt dan met schepen over de hele wereld verhandeld naar plaatsen zoals Noordwest-Europa waar dan een tekort aan duurzame energie is.’

Partners

Metalot zoekt in de Dragons’ Den partners om dit ecosysteem stapsgewijs op te bouwen. Het bedrijf wil branders neerzetten bij verschillende eindgebruikers en warmte leveren aan hun processen. Denk aan energiecentrales, warmte-intensieve industrie en hoog temperatuur processen. Ook zoekt Metalot in Nederland een strategische plaats voor een eerste fabriek voor de regeneratie van het poeder.

[vc_message message_box_color=”warning”]European Industry & Energy Summit 2021
Op 7 en 8 december vindt de European Industry & Energy Summit 2021 plaats in Rotterdam Ahoy. De summit richt zich op een verscheidenheid aan onderwerpen zoals emissievrije waterstof, chemcycling, energie-efficiëntie, elektrificatie, carbon capture, usage and storage (CCUS), biobased industry en meer. De plenaire opening belooft weer veel vuurwerk te geven. Zo zijn er key notes van Melanie Maas-Brunner (CTO BASF), Holger Kreetz (COO Asset Management Uniper), Hans van den Berg (CEO Tata Steel Nederland) en professor Bert Weckhuysen (Utrecht University).

> Volledige programma en aanmelden

[/vc_message]

Delen:
Author