HomeTransitieGroningen Airport Eelde werkt samen in transformatie naar Hydrogen Valley Airport
Groningen Airport

Groningen Airport Eelde werkt samen in transformatie naar Hydrogen Valley Airport

Tijdens het symposium Wind meets Gas hebben 12 partijen een intentieverklaring ondertekend om een infrastructuur voor vloeibaar en gasvormig waterstof op de luchthaven Groningen Airport Eelde te ontwikkelen. De bedrijven en organisaties gaan samenwerken om een zo efficiënt en duurzaam mogelijk waterstofnetwerk te realiseren.

Het doel van de overeenkomst is het ontwikkelen van een infrastructuur voor groene waterstof. Het gaat hierbij om opslag, transport en levering van het waterstof. De partijen gaan gezamenlijk een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Daarnaast kijken ze naar de mogelijkheden voor het verkrijgen van vergunningen en het aantrekken van financiële middelen.

De betrokken partners zijn Fokker NextGen, Provincie Drenthe, RWE, Hy Network Services, Engie, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), NOM, Shell, Airport Creators, New Energy Coalition, Groningen Seaports en Groningen Airport Eelde. De Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht heeft aangegeven het initiatief te steunen.

Hydrogen Valley Airport

Groningen Airport Eelde werkt sinds 2021 samen met New Energy Coalition om de luchthaven door middel van waterstoftoepassingen te verduurzamen. Groningen Airport Eelde positioneert zich sindsdien als eerste Hydrogen Valley Airport en wil de duurzaamste luchthaven van Europa worden. Tegen 2030 moet de grondafhandeling volledig emissieloos zijn.

Foto: Kas van Zonneveld

Groningen Airport faciliteert vliegen op waterstof met aanleg LH2-infrastructuur

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl