HomeWaterstofHyCC stelt H2eron Delfzijl uit
HyCC H2eron

HyCC stelt H2eron Delfzijl uit

HyCC stelt het groene waterstofproject H2eron uit. Op zijn vroegst wordt het project nu in 2028 gerealiseerd. HyCC geeft als reden de tragere ontwikkeling van de waterstofmarkt en de stijgende kosten van waterstofprojecten.

Marcel Galjee, Managing Director van HyCC geeft aan dat de regels voor gebruik van waterstof nog in ontwikkeling zijn en de huidige marktomstandigheden nog niet op het niveau dat nodig is om het project op de gewenste schaal uit te voeren. HyCC, een joint venture van Green Investment Group van Macquarie en Nobian, wil op het Chemiepark Delfzijl groene waterstof produceren uit water en hernieuwbare energie. Volgens de originele plannen zou HyCC in 2024 met de bouw van het project beginnen. Het eerste waterstof zou dan in 2025 geproduceerd kunnen worden.

RED-III richtlijn

De Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED) III verplicht industrieën en brandstofproducenten tot het gebruik van groene waterstof voor een deel van hun productie. Het doel is om daarmee de CO2-uitstoot te verlagen. Deze regels bevinden zich echter nog in de implementatiefase in Nederland . De verwachting is dat deze pas tegen 2030 tot een volwassen markt voor groene waterstof leiden. Daarnaast zijn de kosten voor waterstofprojecten en hernieuwbare stroom de laatste jaren gestegen.

Capaciteit

Deze ontwikkelingen noopten HyCC om de projectplanning aan te passen. Tegelijkertijd wil de joint venture de capaciteit van H2eron vergroten tot 50 megawatt. Zo kan het de kosten per kilogram geproduceerde waterstof te verlagen. HyCC bekijkt op dit moment of de bestaande afspraken met leveranciers moeten worden aangepast aan de nieuwe planning. Het heeft een eerdere bestelling voor 40 megawatt aan elektrolysers van Nel geannuleerd. HyCC is in gesprek met het Noorse bedrijf om hun elektrolysers straks in de nieuwe opstelling van 50 megawatt te gebruiken.

Andere projecten

HyCC startte in april 2022 als joint venture tussen de Green Investment Group van Macquarie en Nobian. Het heeft verschillende waterstofprojecten in ontwikkeling. Vorig jaar ontving het bedrijf de benodigde vergunningen voor Europa’s eerste 20 megawatt waterstoffabriek in Delfzijl (Djewels1). Verder ontwikkelt het H2-Fifty, een project van 250 megawatt in Rotterdam, met BP. Ook ontwikkelt het een project van 100 MW in IJmuiden met Tata Steel en Haven Amsterdam (H2Ermes). Voor twee van deze projecten kan HyCC aanspraak maken op een Europese subsidie uit IPCEI (Important Project of Common European Interest). Dat geldt voor H2-Fifty en H2Ermes.

Ook ondertekende het een jaar geleden een overeenkomst met het Duitse gasbedrijf VNG voor de ontwikkeling van waterstofproductie in Duitsland.

Vergunningen H2eron Delfzijl ter inzage bij Provincie

HyCC contracteert Kraftanlagen en Nel voor groene waterstofproject H2eron

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl