HomeTransitieKoning Willem-Alexander geeft aftrap voor waterstofnetwerk Rotterdam

Koning Willem-Alexander geeft aftrap voor waterstofnetwerk Rotterdam

Koning Willem-Alexander heeft de aftrap gegeven voor de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk in Rotterdam. Dit landelijke waterstofnetwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België. Het netwerk wordt gerealiseerd door Gasunie. Tijdens de startbijeenkomst was ook minister Jetten voor Klimaat en Energie aanwezig.

Nederland heeft de ambitie om een belangrijk knooppunt voor duurzame energie te zijn. Een goed infrastructuur voor het transport en de opslag van waterstof is hiervoor cruciaal. Naast eigen binnenlandse productie zal volgens schattingen ongeveer de helft van de nodige waterstof geïmporteerd moeten worden. Nederland werkt aan handelsrelaties op het gebied van waterstof met een brede groep landen.

Aardgasleidingen

Het eerste deel van het waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, en is naar verwachting in 2025 operationeel. Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.

Tijdens de startbijeenkomst hielden onder meer CEO Han Fennema van Gasunie en minister Jetten een toespraak. Ook was er een gesprek tussen vertegenwoordigers vanuit de industrie en maatschappelijke organisaties over het belang van waterstof. Na de officiële start kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding over de bouwplaats waarbij medewerkers van Gasunie onder meer vertelden over de speciale techniek om waterstofleidingen aan te boren. Aansluitend sprak de Koning met diverse betrokkenen over de verduurzaming van het bedrijfsleven, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem, het transport van waterstof en over importmogelijkheden.

Gasunie start na de zomer met aanleg landelijk waterstof-netwerk

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl