HomeInnovatieMilieuvergunning en EU-subsidie brengen nieuwe elektrolyse-membraanfabriek Agfa dichterbij
Hoe ga je om met waterstof?

Milieuvergunning en EU-subsidie brengen nieuwe elektrolyse-membraanfabriek Agfa dichterbij

Agfa krijgt een subsidie van 11 miljoen euro uit het Europese Innovatiefonds voor de realisatie van een fabriek voor innovatieve membranen die worden toegepast in alkaline elektrolysers. Agfa denkt de fabriek in oktober 2025 in gebruik te kunnen nemen. Onlangs verkreeg het bedrijf  al de milieuvergunning voor de nieuwe productievestiging.

Agfa wil de productiecapaciteit voor de innovatieve ZIRFON-membranen uitbreiden omdat het bedrijf een groei voorziet in waterstofprojecten die gebruik maken van elektrolysers met deze membranen. Met de nieuwe fabriek in het Vlaamse Mortsel, nabij Antwerpen, kan Agfa membranen produceren voor 20 gigawatt per jaar aan alkalische waterelektrolyse.

Het bedrijf heeft de fabriek zo ontworpen dat er ruimte is voor toekomstige uitbreidingen, met het oog op de groeiende marktvraag.

Agfa geeft bovendien aan dat het de samenwerking met onderzoeks- en technologieorganisatie VITO op het gebied van innovatieve scheidingsmembranen voor alkaline waterelektrolyse versterkt. Agfa werkt al jaren samen met VITO. In 2007 lanceerde het bedrijf de eerste generatie ZIRFON-membranen. De twee partijen werken aan de ontwikkeling van nieuwe poreuze gasscheidingsmembranen. Volgens Agfa ligt de efficiëntie van dit type membraan vier keer hoger dan bij conventionele membranen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl