HomeArchiefSaoedi-Arabië bouwt groene ammoniakfabriek

Saoedi-Arabië bouwt groene ammoniakfabriek

Een joint-venture tussen Air Products, ACWA Power en Neom moet in 2025 leiden tot een grootschalige ammoniakfabriek in het noordwestelijke deel van Saoedi-Arabië. Het grootste project voor groene waterstof ter wereld levert 650 ton waterstof per dag en vermindert de CO2-uitstoot jaarlijks met drie miljoen ton.

Air Products ondertekent samen met ACWA Power en NEOM een overeenkomst voor de bouw van een grootschalige faciliteit voor de productie van ammoniak met behulp van groene waterstof. De installatie zal groene ammoniak voor exportdoeleinden produceren. De productie-installatie, die een investering van vijf miljard dollar vergt, wordt in gelijke aandelen eigendom van de drie partners. Het project wordt gebouwd in Neom, een nieuw model voor een duurzame maatschappij in het noordwestelijke deel van Saoedi-Arabië.

Beproefde technologie

Het joint venture project voor de bouw van de nieuwe ammoniakfabriek is het eerste partnership van Neom met  internationale en nationale partners. Het project is een belangrijke pijler van de strategie, die van Neom een grote speler in de wereldwijde waterstofmarkt moeten maken. De installatie is gebaseerd op bewezen technologie. Het integreert onder meer de opwekking van meer dan vier gigawatt hernieuwbare energie afkomstig van zonne- en windenergie. De productie van 650 ton waterstof per dag afkomstig uit elektrolyse geschiedt met behulp van technologie van Thyssenkrupp. De voor de ammoniakproductie benodigde stikstof komt van een air separation unit met Air Products-technologie. En de productie van 1,2 miljoen ton groene ammoniak per jaar komt tot stand met behulp van technologie van Haldor Topsoe. Het project moet in 2025 in gebruik worden genomen.

Air Products wordt de exclusieve afnemer van de groene ammoniak. Het bedrijf is van plan die over de hele wereldwijd aan te bieden. Bijvoorbeeld voor de productie van groene waterstof voor de transportsector.

Pionier

Mohammad A. Abunayyan, CEO van ACWA Power: ‘Dit project is in overeenstemming met onze visie voor 2030 en de ambitie van onze kroonprins Mohammed bin Salman om van Neom de wereldwijde pionier op het gebied van duurzaam leven te maken. ACWA Power heeft een track record in de ontwikkeling van hernieuwbare technologie om koolstofvrije energie te leveren tegen de laagst mogelijke kosten.’

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl