HomeArbeidsmarktGrensoverschrijdende samenwerking voor opleidingen energietransitie
opleiding energietransitie

Grensoverschrijdende samenwerking voor opleidingen energietransitie

Avans Hogeschool leidt een driejarig grensoverschrijdend project om jongeren en volwassenen te werven, opleiden, omscholen en bijscholen voor de energietransitie. Het project Energie(k) Onderwijs krijgt een subsidie via het Interreg Programma Vlaanderen Nederland.

Naast Avans Hogeschool werken 17 onderwijsinstellingen, overheden, een regionaal loopbaanfonds, een regionale intermediair en een ondernemersorganisatie uit Zuid-Nederland en Vlaanderen samen. Het project is het afgelopen jaar tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de projectpartners en Promint projectmanagement. In totaal heeft het project een omvang van 4,2 miljoen euro.

Knelpunt

Het project beoogt om meer en vakbekwaam (energie)technisch personeel op alle opleidingsniveaus op te leiden, omdat dit steeds meer een knelpunt wordt. In het project wordt de kwalitatieve en kwantitatieve vraag vanuit de markt zichtbaar gemaakt. Ook wil het project nieuwe en beter onderwijsprogramma’s ontwikkelen die specifiek zijn toegespitst op de energietransitie en om- en bijscholingsprogramma’s ontwikkelen voor zij-instromers en huidig personeel.

De projectdeelnemers zouden ook graag meer samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven zien, regionaal en nationaal, maar ook over de grenzen heen. Hierbij denken ze onder andere ook aan het creëren van hybride leer-werkplekken bij onderwijsinstellingen en bedrijven.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl